Leven lang ontwikkelen

Een leven lang ontwikkelen, wat betekent dat precies? En welke ontwikkelmogelijkheden
zijn er, speciaal voor de ouderenzorg? Je leest het op deze pagina

Leven Lang Ontwikkelen

Het programma Leven Lang Ontwikkelen zorgt ervoor dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Het helpt je om jouw vakkennis en vaardigheden op peil te houden. Het geeft je een nieuwe kijk op jouw loopbaan zodat je gestimuleerd wordt om na te denken over wat echt bij jou past. Zo zie je of je nog op de juiste plek zit.

In deze video vertellen zaakvoorbereider van de rechtbank Marvin en educator van het Rijksmuseum Merel, waarom zij blij zijn dat ze het mbo hebben gedaan. Bekijk hier de video van Leven Lang Ontwikkelen.

Derde leerweg

De derde leerweg is een variant van leren en werken, vergelijkbaar met BBL. Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg vaak wordt afgeweken van de wettelijke urennorm, dus het verplicht aantal uren. Daardoor duurt de studie korter. De opleiding wordt flexibeler en sneller aangeboden. Hou er wel rekening mee dat een derde leerweg in verhouding duurder is, omdat deze alleen door particuliere opleidingsinstituten wordt geboden.

Mbo-certificaten en keuzedelen

MBO-certificaten

Leren stopt niet na het halen van je diploma. Ook als je al werkt of werk zoekt, moet je je blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat je beroep verandert of omdat de kansen voor werk in een andere sector groter zijn.

Het mbo biedt volop mogelijkheden om je een leven lang te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door mbo-certificaten. Deze kun je halen door een deel van een mbo-opleiding te volgen. Zo blijf je je ontwikkelen in een bepaald vakgebied. Het vormt bovendien een basis om verder door te leren.

 

Keuzedelen

Je kunt jouw vakmanschap ook verbreden of verdiepen door het volgen van een keuzedeel. Deze beslaat in totaal 15% van de reguliere opleidingstijd. De studielast is 240 klokuren of een veelvoud daarvan (480, 720 of 960). Je doet voor ieder keuzevak examen.Om het mbo aantrekkelijker te maken voor het opleiden, bij- en omscholen van volwassenen, kunnen studenten sinds 2016 ook een keuzedeel volgen in het particuliere onderwijs. Dit is het zogeheten niet-bekostigd mbo-onderwijs. Zij kunnen een opleiding volgen gericht op het behalen van een (arbeidsmarktrelevant) keuzedeel en deze afsluiten met een certificaat. Op deze manier wordt vakbekwaamheid en de arbeidsmarktpositie van volwassenen verder versterkt en het is voor werkgevers en opdrachtgevers duidelijker over welke bekwaamheden iemand beschikt.

Bekijk hier de video over mbo-certificaten

Praktijkverklaringen:

Praktijkleren is een uitkomst voor mensen die geen startkwalificatie hebben, dus geen diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger. Praktijkleren is een vorm van kortdurende scholing voor eenvoudige werkzaamheden die je volledig op de werkvloer kunt leren. Een soort leerbaan dus. Het is ook geschikt voor medewerkers die wel een startkwalificatie hebben, maar voor wie verder leren moeilijk is. Voor de geleerde werkprocessen krijg je een praktijkverklaring. Mbo-scholen geven een mbo-verklaring waar de gehaalde praktijkverklaringen een onderdeel van zijn.

Meer informatie over de opleidingen bij mboRijnland vind je op www.mborijnland.nl/zorg of www.mborijnland.nl/welzijn  

Meer informatie over de mbo-opleidingen bij ROC Mondriaan vind je op www.rocmondriaan.nl/zorg of www.rocmondriaan.nl/welzijn 

Hbo-Verpleegkundige (Bachelor of Nursing)

De uitgangspunten in de opleiding tot hbo-verpleegkundige zijn het ondersteunen van zelfmanagement, klinisch redeneren en preventie. De focus ligt op het bevorderen van gezondheid, herstel, groei, ontwikkeling en het voorkomen van (verergering van) ziekte, aandoening of beperking.

De Haagse Hogeschool biedt verschillende routes op hbo-niveau, die opleiden tot het diploma van hbo-verpleegkundige.

Voltijd hbo

Tijdens de voltijd hbo-opleiding verpleegkundige ga je vanaf dag één aan de slag als junior verpleegkundige. Je oefent op school en tijdens je stages met het omgaan met zorgvragers, verpleegtechnische handelingen en het samenwerken in een team. Je duikt in de boeken en leert alles over gezondheid, gedrag, therapieën en verpleegkundig handelen.

Meer informatie vind je via: https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/hbo-v-voltijd

Deeltijd hbo

Werk jij nog niet in de zorg maar wil je een carrièreswitch maken? Of ben je mbo-verpleegkundige of heb je een bachelor Social Work afgerond en wil je jezelf verder ontwikkelen? Dan kun je kiezen voor het (verkorte) flexibele programma van deeltijd hbo-v. Misschien heb je vrijstellingen of is er versnelling mogelijk op basis van eerdere opleiding en/of ervaring. Voor de start van de opleiding moet je zelf een stageplaats regelen voor minimaal 16 uur per week in een zorginstelling. Jouw stagebegeleider moet zelf een hbo-v diploma hebben. 

Meer informatie vind je via: https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/hbo-v-deeltijd

Duaal

Wil jij een hbo-diploma verpleegkunde halen? En heb je al een (leer)arbeidsovereenkomst op mbo-verpleegkundig of hbo-niveau voor minimaal 16 uur per week via een werkgever, die is aangesloten bij ZorgScala of een andere zorginstelling? Dan is de hbo-v duaal variant iets voor jou. 

Meer informatie vind je via: https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/hbo-v-deeltijd

Pas jij bij de ouderenzorg?

Je weet vast al iets over de ouderenzorg. Misschien ken je mensen die er werken of heb je erover gehoord of gelezen.
Omdat je deze pagina bezoekt, denk je er misschien over om in de ouderenzorg te werken. Maar klopt het beeld dat jij hebt van deze sector? Test hier jouw kennis en zie of jij en de ouderenzorg bij elkaar passen.

Advies & Oriëntatie

Doe een dagje mee

Check of jij bij de ouderzorg past?

Carrièreswitch naar de ouderenzorg?