Beroepen in de ouderenzorg

Er zijn heel veel verschillende beroepen die je kunt doen in de ouderenzorg. En er zijn allerlei verschillende soorten organisaties. Denk aan verzorgingshuizen,verpleeghuizen en thuiszorg. Hieronder leggen we je uit wat voor beroepen er mogelijk zijn en wat voor diploma je ervoor nodig hebt. Staat jouw ideale baan erbij?

Welke beroepen zijn er en welke opleiding heb je ervoor nodig?

Als je je aan het oriënteren bent voor werk in de ouderenzorg, komen er veel termen en beroepen voorbij. En niet elke zorginstelling gebruikt dezelfde benaming voor een bepaalde functie. Dit kan verwarrend zijn. Daarom hebben we de meest voorkomende beroepen én de opleiding die ervoor nodig is, voor je op een rij gezet.

Zorghulp/huiskamermedewerker/zorgassistent
Met deze namen worden vaak de ondersteunende functies in de ouderenzorg bedoeld. Je ondersteunt het andere zorgpersoneel bijvoorbeeld op een huiskamer van een verpleegafdeling. Bij de werkzaamheden kun je denken aan het verzorgen van de maaltijden, het begeleiden van bewoners bij activiteiten en simpele verzorgende handelingen zoals helpen van mensen naar het toilet.

Opleidingseisen
Je kunt deze functies uitvoeren met bijvoorbeeld een mbo-entree opleiding als assistent dienstverlening en zorg. Maar de vooropleidingseisen zijn niet heel streng. Vaak kun je bij een zorginstelling zelf een basistraining volgen waarmee je lichte zorgtaken mag doen.

Helpende niveau 2/helpende plus niveau 2+
Je doet dezelfde taken als een zorghulp maar je doet meer. Je helpt mensen in en uit bed en helpt ze bij de persoonlijke verzorging zoals het wassen, douchen en aankleden.

Opleidingseisen
Om als helpende aan de slag te gaan, heb je een mbo-diploma helpende op niveau 2 nodig. Voor een functie als helpende plus, is een extra certificaat nodig. De eisen kunnen verschillen per organisatie. Er bestaan verschillende soorten van deze certificaten en met de ene mag je net iets meer dan met de andere. Vaak betekent het ‘plusje’ dat je naast de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) ook medicijnen mag geven. Bij een aantal organisaties kun je een cursus volgen waarna je als helpende plus aan de slag mag.

Verzorgende EVV/IG/MZ/VIG niveau 3
In deze functie doe je hetzelfde als een helpende, maar je mag ook verpleegtechnische handelingen doen. Zoals bijvoorbeeld wondverzorging, zuurstof toedienen, stoma- en katheterzorg. Samen met de verpleegkundige en de andere behandelaars maak je een behandelplan en onderhoud je contact met mantelzorgers.

Als EVV ben je de eerst verantwoordelijke verzorgende. Dat betekent dat jij voor een aantal cliënten het eerste aanspreekpunt bent.

Opleidingseisen
Voor deze functie heb je een mbo-diploma verzorgende op niveau 3 nodig. Voorheen heette de opleiding individuele gezondheidszorg (IG). Tegenwoordig wordt deze opleiding aangeboden onder de naam: maatschappelijke zorg en verzorgende individuele gezondheidszorg (MZ/VIG).
Voor de functie als EVV heb je nog een extra opleiding nodig. De eisen en inhoud van de functie verschillen per organisatie.

Mbo-verpleegkundige niveau 4
Dit is een heel verantwoordelijke en zelfstandige functie. Vaak werken er in een verpleeghuis maar een paar verpleegkundigen. Zij zijn de rechterhand van de teamleider. Als verpleegkundige zorg je voor mensen met de meest complexe ziektebeelden. Op het gebied van verpleegtechnische handelingen heb je meer scholing gehad dan een verzorgende. Ook houd jij je bezig met de kwaliteit van zorg en coaching van collega’s.

Opleidingseisen
Om als mbo-verpleegkundige aan de slag te gaan, heb je een mbo-diploma verpleegkundige niveau 4 nodig.

Wijkverpleegkundige/hbo-verpleegkundige
Bij de meeste organisaties werken de hbo geschoolde verpleegkundigen in de wijk. Maar dit verschilt. Zij worden tegenwoordig steeds vaker ingezet in de verpleeghuizen. Als je als wijkverpleegkundige werkt, heb je eigenlijk de regie over de hele zorg die jouw team geeft aan de cliënten in de wijk. Zo voer je bijvoorbeeld ook intakegesprekken met de cliënten en mantelzorgers en onderhoudt contacten met de huisarts. Het is een heel verantwoordelijke en zelfstandige functie waar je de rechterhand bent van de teamleider of manager.

Opleidingseisen
Voor deze functie heb je een hbo-diploma verpleegkunde nodig.

Medewerker welzijn (soms nog I of II)/activiteitenbegeleider
Aandacht voor het welzijn van ouderen is minstens even belangrijk als de lichamelijke en medische zorg. Als medewerker welzijn of activiteitenbegeleider houd jij je bezig met het bedenken en uitvoeren van leuke activiteiten voor en met ouderen. Het is in zo’n functie altijd handig als je creatief of muzikaal bent.

Opleidingseisen
Deze functies kun je doen met verschillende diploma’s zoals een diploma mbo-sociaal pedagogisch werk of hbo-sociaal pedagogische hulpverlening, mbo-activiteitenbegeleiding of hbo-maatschappelijk werk. Soms kun je met een diploma als helpende instromen.

Dit was een overzicht van de meest voorkomende beroepen in de ouderenzorg. Nieuwsgierig naar het salaris? Dat kun je heel makkelijk hier nakijken: Wat ga je verdienen?

Pas jij bij de ouderenzorg?

Je weet vast al iets over de ouderenzorg. Misschien ken je mensen die er werken of heb je erover gehoord of gelezen.
Omdat je deze pagina bezoekt, denk je er misschien over om in de ouderenzorg te werken. Maar klopt het beeld dat jij hebt van deze sector? Test hier jouw kennis en zie of jij en de ouderenzorg bij elkaar passen.

Advies & Oriëntatie

Doe een dagje mee

Check of jij bij de ouderzorg past?

Carrièreswitch naar de ouderenzorg?